BENEDYKT

Śniadania

Jajka

2

szt.

Chleb

0,08

kg

Szpinak

0,05

kg

Rukola

0,04

kg

Oliwa z oliwek

0,05

kg

Szynka parmeńska

0,02

kg

Ocet winny

0,03

l

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotowujemy dwa jajka poche – nalewamy do garnka wody i doprowadzamy do wrzenia, następnie dolewamy ocet, zmniejszamy płomień i do wrzątku wbijamy jajka tak, żeby się połączyły i nie rozpłynęły. Gotujemy nie dłużej niż 3-4min, podczas gotowania delikatnie mieszamy tak, aby białko „zawinęło” się wokoło żółtka.

W międzyczasie rukolę mieszamy z oliwą i wykładamy na talerz. W piecu z kromki chleba robimy grzankę, szpinak blanszujemy, grillujemy plaster szynki. Tak przygotowane składniki układamy warstwowo w nastepującej kolejności grzanka, blanszowany szpinak, grillowana szynka, jajka poche. Jajka polewamy sosem holenderskim.