Jajka
2
szt.
Chleb
0,08
kg
Szpinak
0,05
kg
Rukola
0,04
kg
Oliwa z oliwek
0,05
kg
Szynka parmeńska
0,02
kg
Ocet winny
0,03
l
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowujemy dwa jajka poche – nalewamy do garnka wody i doprowadzamy do wrzenia, następnie dolewamy ocet, zmniejszamy płomień i do wrzątku wbijamy jajka tak, żeby się połączyły i nie rozpłynęły. Gotujemy nie dłużej niż 3-4min, podczas gotowania delikatnie mieszamy tak, aby białko „zawinęło” się wokoło żółtka.
W międzyczasie rukolę mieszamy z oliwą i wykładamy na talerz. W piecu z kromki chleba robimy grzankę, szpinak blanszujemy, grillujemy plaster szynki. Tak przygotowane składniki układamy warstwowo w nastepującej kolejności grzanka, blanszowany szpinak, grillowana szynka, jajka poche. Jajka polewamy sosem holenderskim.