CALAMARI IN PADELLA

Coś lekkiego

Kalmary

0,120

kg

Jajko

1

szt.

Mąka szymanowska

0,08

kg

Panierka panko

0,08

kg

Cytryna (1 ćwiartka)

0,05

kg

Oliwa z oliwek

0,005

l

Sos czosnkowy

0,04

kg

Bazylia (szczyt do dekoracji)

0,001

kg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Marynata do kalmarów: papryczka chilli 0,003 kg; czosnek 0,005 kg; pietruszka 0,003 kg, oliwa z oliwek 0,01 kg; sól morska 0,001. Kalmary oczyszczamy i kroimy w krążki, marynujemy w przygotowanej marynacie conajmniej 4 kg. 

Marynowane kalmary obtaczamy w mące, potem w jajku, następnie w panierce panko i smażymy na głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru. Z pokrojonej ciabaty robimy grzanki. Wszystkie składniki układamy na talerzu tj na zdjęciu, dekorujemy cytryną i bazylią.