Kalmary
0,120
kg
Jajko
1
szt.
Mąka szymanowska
0,08
kg
Panierka panko
0,08
kg
Cytryna (1 ćwiartka)
0,05
kg
Oliwa z oliwek
0,005
l
Sos czosnkowy
0,04
kg
Bazylia (szczyt do dekoracji)
0,001
kg
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Marynata do kalmarów: papryczka chilli 0,003 kg; czosnek 0,005 kg; pietruszka 0,003 kg, oliwa z oliwek 0,01 kg; sól morska 0,001. Kalmary oczyszczamy i kroimy w krążki, marynujemy w przygotowanej marynacie conajmniej 4 kg.
Marynowane kalmary obtaczamy w mące, potem w jajku, następnie w panierce panko i smażymy na głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru. Z pokrojonej ciabaty robimy grzanki. Wszystkie składniki układamy na talerzu tj na zdjęciu, dekorujemy cytryną i bazylią.