botwinka z młodym buraczkiem
0,17
kg
cukier
0,025
kg
ocet winny
0,025
litr
rzodkiewka
0,025
kg
ogórek
0,085
kg
maślanka
0,41 l
litr
zsiadłe mleko
0,25
litr
koper
0,008
kg
koncentrat buraczany
0,025
litr
jajko ugotowane
0,5
szt
miąższ z marakuji
0,5
szt
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Botwinkę z młodymi buraczkami umyć i osuszyć. Pokroić na 3 części: buraczki, łodygi, botwinka. Buraczki pieczemy do miękkości i obieramy ze skórki, łodygi szatkujemy na drobno, botwinkę na cienkie paski. Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy cukier i ocet. Następnie wrzucamy do wrzątku łodygi i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy botwinkę i również doprowadzamy do wrzenia. Łodygi muszą być ugotowane do miękkości „al dente”. Jak łodygi sie ugotują cedzimy i studzimy (min temperatura pokojowa)
W międzyczasie wystudzone buraczki, rzodkiew i ogórki ( ze skórą, ale bez miąższu) ścieramy na grubych oczkach i wrzucamy do garnka. Następnie wlewamy maślankę i zsiadłe mleko, posiekany koper i łodygi z botwinką. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną octu winnego oraz koncentratu buraczanego. ( nie za dużo)
Przed wydaniem dekorujemy połówką ugotowanego na twardo jajka i miąższem marakui.