CHŁODNIK BOTWINKOWY (1PORCJA/0,2L)

Zupy

botwinka z młodym buraczkiem

0,17

kg

cukier

0,025

kg

ocet winny

0,025

litr

rzodkiewka

0,025

kg

ogórek

0,085

kg

maślanka

0,41 l

litr

zsiadłe mleko

0,25

litr

koper

0,008

kg

koncentrat buraczany

0,025

litr

jajko ugotowane

0,5

szt

miąższ z marakuji

0,5

szt

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Botwinkę z młodymi buraczkami umyć i osuszyć. Pokroić na 3 części: buraczki, łodygi, botwinka. Buraczki pieczemy do miękkości i obieramy ze skórki, łodygi szatkujemy na drobno, botwinkę na cienkie paski. Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy cukier i ocet. Następnie wrzucamy do wrzątku łodygi i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy botwinkę i również doprowadzamy do wrzenia. Łodygi muszą być ugotowane do miękkości „al dente”. Jak łodygi sie ugotują cedzimy i studzimy (min temperatura pokojowa)

W międzyczasie wystudzone buraczki, rzodkiew i ogórki ( ze skórą, ale bez miąższu) ścieramy na grubych oczkach i wrzucamy do garnka. Następnie wlewamy maślankę i zsiadłe mleko, posiekany koper i łodygi z botwinką. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną octu winnego oraz koncentratu buraczanego. ( nie za dużo)

Przed wydaniem dekorujemy połówką ugotowanego na twardo jajka i miąższem marakui.