Chłodnik Botwinkowy ( Tylko latem ) – 200ml

Botwinka z młodymi buraczkami

0,17

kg

Cukier

0,025

kg

Ocet winny

0,025

L

Rzodkiew

0,025

kg

Ogórek

0,085

kg

Maślanka

0,41

L

Zsiadłe mleko

0,25

L

Koper

0,008

kg

Koncentrat Buraczany

0,025

L

Jajko

0,5

Szt

Marakuja

0,25

Szt

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Botwinkę z młodymi buraczkami umyć i osuszyć. Pokroić na 3 części: buraczki, łodygi, botwinka. Buraczki pieczemy do miękkości i obieramy ze skórki, łodygi szatkujemy na drobno, botwinkę na cienkie paski. Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy cukier i ocet. Następnie wrzucamy do wrzątku łodygi i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy botwinkę i również doprowadzamy do wrzenia. Łodygi muszą być ugotowane do miękkości „al dente”. Jak łodygi sie ugotują cedzimy i studzimy (min temperatura pokojowa)

W międzyczasie wystudzone buraczki, rzodkiew i ogórki ( ze skórą, ale bez miąższu) ścieramy na grubych oczkach i wrzucamy do garnka. Następnie wlewamy maślankę i zsiadłe mleko, posiekany koper i łodygi z botwinką. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną octu winnego oraz koncentratu buraczanego. ( nie za dużo)

Przed wydaniem dekorujemy połówką ugotowanego na twardo jajka i miąższem marakui.