Botwinka z młodymi buraczkami
0,17
kg
Cukier
0,025
kg
Ocet winny
0,025
L
Rzodkiew
0,025
kg
Ogórek
0,085
kg
Maślanka
0,41
L
Zsiadłe mleko
0,25
L
Koper
0,008
kg
Koncentrat Buraczany
0,025
L
Jajko
0,5
Szt
Marakuja
0,25
Szt
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Botwinkę z młodymi buraczkami umyć i osuszyć. Pokroić na 3 części: buraczki, łodygi, botwinka. Buraczki pieczemy do miękkości i obieramy ze skórki, łodygi szatkujemy na drobno, botwinkę na cienkie paski. Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy cukier i ocet. Następnie wrzucamy do wrzątku łodygi i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy botwinkę i również doprowadzamy do wrzenia. Łodygi muszą być ugotowane do miękkości „al dente”. Jak łodygi sie ugotują cedzimy i studzimy (min temperatura pokojowa)
W międzyczasie wystudzone buraczki, rzodkiew i ogórki ( ze skórą, ale bez miąższu) ścieramy na grubych oczkach i wrzucamy do garnka. Następnie wlewamy maślankę i zsiadłe mleko, posiekany koper i łodygi z botwinką. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną octu winnego oraz koncentratu buraczanego. ( nie za dużo)
Przed wydaniem dekorujemy połówką ugotowanego na twardo jajka i miąższem marakui.