CIASTO NAPOLETANA 10kg

Pizza

MĄKA:

10

kg

WODA /1 TURA/

5,5

l

WODA /2 TURA/

1,5

l

DROŻDŻE

10

gr

SÓL MORSKA

0,3

kg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mąkę wsypujemy do miksera, chwilę miksujemy (napowietrzyć);
  2. Dosypujemy drożdże, żeby się wymieszały z mąką;
  3. Dolewamy wodę, w temperaturze 16-17 st. /1 TURA/, kręcimy 5 minut;
  4. Wsypujemy sól, powoli dodajemy resztę wody /2 TURA/, miksujemy 15-20 min, aby uzyskać gładką konsystencję. WAŻNE: OSTATNIE 5 MINUT KRĘCIMY NA NAJWYŻSZYCH OBROTACH.
  5. Zostawiamy w mikserze na 10 min. Następnie jeszcze 30 sekund kręcimy. Proces pozostawienia w mikserze można powtórzyć;
  6. Następnie przekładamy do pojemnika przesmarowanego delikatnie oliwą (pojemnik powinien być węższy, ale wyższy). Ciasto zostawiamy w temperaturze pokojowej na 3 godziny, aby osiągnąć drugie tyle wyrostu;
  7. Ciasto wkładamy do lodówki w temperaturze 4-5 stopni. Przechowujemy minimalnie 20 godzin, następnie porcjujemy na kulki 275-280 gr.;
  8. Ciasto przed wypieczeniem przechowujemy w temperaturze pokojowej 1 godzinę przed wypiekiem. Temperatura pieca 420-450 stopni.