SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mąkę wsypujemy do miksera, chwilę miksujemy (napowietrzyć);
- Dosypujemy drożdże, żeby się wymieszały z mąką;
- Dolewamy wodę, w temperaturze 16-17 st. /1 TURA/, kręcimy 5 minut;
- Wsypujemy sól, powoli dodajemy resztę wody /2 TURA/, miksujemy 15-20 min, aby uzyskać gładką konsystencję. WAŻNE: OSTATNIE 5 MINUT KRĘCIMY NA NAJWYŻSZYCH OBROTACH.
- Zostawiamy w mikserze na 10 min. Następnie jeszcze 30 sekund kręcimy. Proces pozostawienia w mikserze można powtórzyć;
- Następnie przekładamy do pojemnika przesmarowanego delikatnie oliwą (pojemnik powinien być węższy, ale wyższy). Ciasto zostawiamy w temperaturze pokojowej na 3 godziny, aby osiągnąć drugie tyle wyrostu;
- Ciasto wkładamy do lodówki w temperaturze 4-5 stopni. Przechowujemy minimalnie 20 godzin, następnie porcjujemy na kulki 275-280 gr.;
- Ciasto przed wypieczeniem przechowujemy w temperaturze pokojowej 1 godzinę przed wypiekiem. Temperatura pieca 420-450 stopni.