JAJA PRAWIE PO TURECKU

Śniadania

Jajko

2

szt.

Ocet

0,05

l

Chorizo

0,06

kg

Jogurt bałkański

0,22

kg

Kmin rzymski

0,005

kg

Papryka wędzona

0,01

kg

Kulka ciasta

1

szt.

Czosnek

0,003

kg

Kolendra

0,005

kg

Oliwa extra virgin

0,025

l

Masło

0,01

kg

Sól

0,003

kg

Pieprz

0,002

kg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jogurt bałkański mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem i wykładamy na głeboki talerz. Dwa jajka poche (ważne żeby dobrze osuszyć), wykładamy na jogurt. Pokrojone w kostkę chorizo (15-17 szt) smażymy na oleju z dodatkiem papryki wędzonej i kminu rzymskiego. Tak przygotowanym chorizo polewamy masę jogurtową z jajkiem. Wszystko dekorujemy listkami kolendry. Kulkę ciasta rokładamy w blaszce, smarujemy oliwą, delikatnie solimy i wypiekamy w piecu do pizzy.