Jajko
2
szt.
Ocet
0,05
l
Chorizo
0,06
kg
Jogurt bałkański
0,22
kg
Kmin rzymski
0,005
kg
Papryka wędzona
0,01
kg
Kulka ciasta
1
szt.
Czosnek
0,003
kg
Kolendra
0,005
kg
Oliwa extra virgin
0,025
l
Masło
0,01
kg
Sól
0,003
kg
Pieprz
0,002
kg
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jogurt bałkański mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem i wykładamy na głeboki talerz. Dwa jajka poche (ważne żeby dobrze osuszyć), wykładamy na jogurt. Pokrojone w kostkę chorizo (15-17 szt) smażymy na oleju z dodatkiem papryki wędzonej i kminu rzymskiego. Tak przygotowanym chorizo polewamy masę jogurtową z jajkiem. Wszystko dekorujemy listkami kolendry. Kulkę ciasta rokładamy w blaszce, smarujemy oliwą, delikatnie solimy i wypiekamy w piecu do pizzy.