KLOPSY CIELĘCE

Dania główne

Udziec cielęcy

1

kg

Bułka tarta

0,1

kg

Cebula biała

0,1

kg

Jajka

1

szt.

Ciabatta

0,5

szt.

Mleko

0,1

l

Oliwa z oliwek

0,02

l

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie z oliwek. Ciabatte moczymy w mleku. Udziec cielęcy oczyszczamy z żył i błon kroimy na małe kawałki i mielimy razem z wcześniej przygotowaną cebulą I ciabattą, dodjemy jajko. Jeśli mięso jest zbyt rzadkie, dodajemy dodatkowo bułkę tartą. Wszystko dosmaczamy solą i pieprzem. Wszytkie składniki jeszcze raz dokładnie mieszamy I formujemy na klopsy o wadze 0,07kg, wykładamy na blaszce. Piec ustawiamy na 160 stopni, para ½, pieczenie ½. Czas pieczenia 20-22 min.