Udziec cielęcy
1
kg
Bułka tarta
0,1
kg
Cebula biała
0,1
kg
Jajka
1
szt.
Ciabatta
0,5
szt.
Mleko
0,1
l
Oliwa z oliwek
0,02
l
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie z oliwek. Ciabatte moczymy w mleku. Udziec cielęcy oczyszczamy z żył i błon kroimy na małe kawałki i mielimy razem z wcześniej przygotowaną cebulą I ciabattą, dodjemy jajko. Jeśli mięso jest zbyt rzadkie, dodajemy dodatkowo bułkę tartą. Wszystko dosmaczamy solą i pieprzem. Wszytkie składniki jeszcze raz dokładnie mieszamy I formujemy na klopsy o wadze 0,07kg, wykładamy na blaszce. Piec ustawiamy na 160 stopni, para ½, pieczenie ½. Czas pieczenia 20-22 min.