Serek ostrowia
0,81
kg
Jajka
8
kg
Cukier
0,125
kg
Śmietanka 36 %
0,5
l
Ekstrakt waniliowy
0,035
l
Ciastko hit
0,22
kg
Masło
0,1
kg
Orzech laskowy
0,1
kg
Czekolada biała w groszkach
0,2
kg
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Spód: ciastka hit kruszymy na miazgę razem z prażonymi orzechami laskowymi, dodajemy 1 jajko, masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Tortownicę wykładamy papierem pergaminowym, wykładamy przygotowany spód i zapiekamy około 15 min w temp. 160 stopni. Po wypieczeniu zostawiamy do wystudzenia
Masa serowa: resztę jajek ucieramy z cukre, dodajemy śmietankę, serki i całość miksujemy. Czekoladę ropzuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z masą serową. Wszystko doprowadzamy do gładkiej, jednolitej konsystencji.
Na gotowy wystudzony spód wlewamy przygotowaną masę i wstawiamy do kapieli wodnej, pieczemy przez 2 godziny w temp. 120 stopni.
SPOSÓB PODANIA:
Na górę wyłozyć plaster piecznego jabłka (0,02kg), posypać orzechem włoskim (0,01kg) i polać delikatnie syropem klonowym, resztę syropu przelać do sosjerki (0,04l).