KREMOWY SERNIK WANILIOWY NA KRUCHYM (12 porcji)

Desery

Serek ostrowia

0,81

kg

Jajka

8

kg

Cukier

0,125

kg

Śmietanka 36 %

0,5

l

Ekstrakt waniliowy

0,035

l

Ciastko hit

0,22

kg

Masło

0,1

kg

Orzech laskowy

0,1

kg

Czekolada biała w groszkach

0,2

kg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Spód: ciastka hit kruszymy na miazgę razem z prażonymi orzechami laskowymi, dodajemy 1 jajko, masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Tortownicę wykładamy papierem pergaminowym, wykładamy przygotowany spód i zapiekamy około 15 min w temp. 160 stopni. Po wypieczeniu zostawiamy do wystudzenia

Masa serowa: resztę jajek ucieramy z cukre, dodajemy śmietankę, serki i całość miksujemy. Czekoladę ropzuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z masą serową. Wszystko doprowadzamy do gładkiej, jednolitej konsystencji. 

Na gotowy wystudzony spód wlewamy przygotowaną masę i wstawiamy do kapieli wodnej, pieczemy przez 2 godziny w temp. 120 stopni.

SPOSÓB PODANIA:

Na górę wyłozyć plaster piecznego jabłka (0,02kg), posypać orzechem włoskim (0,01kg) i polać delikatnie syropem klonowym, resztę syropu przelać do sosjerki (0,04l).