ROSA CARPACCIO

Coś lekkiego

Polędwica wołowa

0,12

kg

Pieczarka

0,03

kg

Rukola

0,02

kg

Karczochy (4 szt)

0,06

kg

Kapary

0,03

kg

Cytryna

0,07

kg

Chleb (1 kromka)

0,08

kg

Krem balsamiczny

0,03

l

Sos

0,07

l

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Sos: sól 0,006; pieprz 0,002; ocet 0,03; goździki 0,005; mąka ziemniaczana 0,012; oliwa z oliwek 0,04; cukier 0,05 – wszystkie składniki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, na końcu zagęszczamy mąką zimeniaczaną 

Wcześniej przygotowaną i zmrożoną polędwice kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu, polewamy sosem.  Pieczarki kroimy w cienkie plastry, układamy na środku, polewamy kremem balsamicznym. Na pieczarki układamy rukolę, karczochy I cytrynę tj na zdjęciu. Kromkę chleba kroimy po przekątnej podajemy na talerzu razem z carpaccio.