STEK FILET MIGNON

Dania główne

Polędwica wołowa

0,2

kg

Sos demi glace

0,08

kg

Szpinak

0,08

kg

Ser gorgonzola

0,025

kg

Śmietana 30%

0,05

l

Pomidorki koktajlowe

0,045

kg

Ziemniak młody

0,1

kg

Masło

0,04

kg

Koper

0,005

kg

Awokado

0,125

kg

Pomidor

0,075

kg

Botwina liście

0,003

kg

Sos unagi

0,045

l

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

Polędwicę wysmażamy wedle życzenia gości. Na patelni podgrzewamy sos demiglace. Na drugiej patelni przygotowujemy śmietankę, dodajemy ser gorgoznola, kiedy się rozpuści, dodajemy szpinak I przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Ugotowane wcześniej zimniaki podsmażamy na maśle, na koniec dodajemy koperek. Awokado I pomidora kroimy w plastry po dwie sztuki, układamy jeden na drugim począwszy od pomidora i wszystko podgrzewamy w piecu. Gotowe składniki układamy w następujący sposób sos serowo-szpinakowy, na nim polędwicę, nastepnie awokado i pomidora, polewamy sosem demi glace i pesto. W około układamy ziemnaki, talerz polewamy sosem unagi, wszystko dekorujemy listkami botwinki.