Szarlotka 2.0

Do dużego pojemnika wlać wodę, dodać cytrynę i sos z cytryny aby jabłka nie ciemniały. obrać jabłka 3kg, pokroić na mandolinie 0.5 cm. na spód szarlotki zrobić ciasto. 300g mąki, 200g masła 100g cukru.

wymieszać ciasto ale nie na jednolitą masę i włożyć do blachy równomiernie rozprowadzając.

piec 10-15 minut aż się zabrązowi w temperaturze 200 stopni C.

pokrojone jabłka wyłożyć na ostudzony spód układając je w zakładkę. każdą wartwę posypując cynamonem, kardamonem i cukrem białym. w połowie wysokości dodać namoczone rodzynki i kontynuować układanie szarlotki aż do samej góry przesypując przyprawami i cukrem.

gen 1/5. na samą górę szarlotki dodać pokrojone w cieńkie plastry masło.

piec 20 minut temperatura 180 stopni dociśnięte, następnie piec kolejne 20 minut pod przykryciem w temperaturze 160 stopni i 5 minut w temperaturze 200 stopni bez przykrycia.

Posypka na szarlotkę:

Mąka 300g, masło 200g, cukier 150g, cynamon 6g. wszystko mieszamy ale nie do jednolitej masy, pieczemy w 180 stopniach C aż się delikatnie zabrązowi.