Szarlotka

Desery

Jabłko champion

6,5

kg

Skrobia ziemniaczna

0,06

kg

Rodzynki

0,2

kg

Cynamon

0,05

kg

Kardamon

0,05

kg

Cukier puder

0,06

kg

Mąka szymanowska (spód ciasta)

3

kg

Jajka (spód ciasta)

10

szt.

Masło (spód ciasta)

1,4

kg

Cukier puder (spód ciasta)

1,2

kg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jabłka obrać i pokroić w plastry, dodac po dwie łyżki skrobi ziemniaczanej, cynamonu, kardamonu i cukru pudru. Rodzynki należy wcześniej namoczyć we wrzątku i dopiero dodać do jabłek. Wszystko dobrze wymieszać. 

Spód: wszystkie składniki wymieszać i podzielić na trzy częśc, każdą część spakować do torebek foliowych i schować do zamrażarki na jeden dzień. Następnie rozmrozić i rozłozyć na trzy blachy po ok 1 cm grubości. Wypiekać 15 minut w temperaturze 180 stopni. 

Na wypieczony spód wyłożyc jabłka i piec przez godzinę w temp. 170 stopni.